Het is ‘doodzonde’ dat Alphen het mogelijk zonder (mobiele) ijsbaan moet doen. ‘Ambassadeur’ Henk Angenent, oud-winnaar van de Elfstedentocht, doet een beroep op de gemeente Alphen: regel het nou eens!
,,Dit speelt al zo lang”, zucht Angenent. En van het laatste nieuws wordt hij helemaal niet vrolijk. Initiatiefnemer voor de ijsbaan Tijs Nederlof laat weten dat Alphen ‘al te laat is’ als de gemeente wil dat er dit jaar nog kan worden geschaatst. Dat heeft te maken met alle voorbereidingen die moeten worden getroffen voor de aanleg van een ijsbaan en de aansluiting van deze accommodatie op het stroomnet door elektriciteitsbedrijf Liander. En daar hebben ze het nu loeidruk.
Stil
Nederlof wacht op duidelijkheid uit het Alphense stadhuis. Sterker nog: die had de succesvolle exploitant van een mobiele ijsbaan in Rotterdam allang willen hebben. Medio november zat hij nog met de gemeente Alphen om de tafel en toen wekte sportwethouder Schotanus de indruk dat de komst van de ijsbaan vrijwel rond was. Daarna werd het stil.
Vorige week nog vroeg de gemeente om geduld, toen AD Groene Hart vragen stelde over de komst van de ijsbaan. ,,We doen nog onderzoek naar de locatie”, luidde de summiere reactie. De meest voor de hand liggende plek is naast de gevangenis, aan de Hoorn. Daar ligt nu grond braak. Maar eigenlijk is die bedoeld voor bedrijven.
,,Ik had 1 januari als deadline gesteld, als Alphen dit jaar tenminste een mobiele ijsbaan wil”, zegt Nederlof. ,,Eigenlijk is het nu dus al te laat. Maar als de gemeente alsnog snel over de brug komt, zetten we alles op alles. Zo niet, dan wordt het waarschijnlijk 2024.”
Op de kaart
Angenent trappelt van ongeduld, want hij vreest een ander scenario: geen uitstel, maar helemaal geen baan. ,,Ik weet dat er andere gemeenten zijn die ook met Nederlof in zee willen. De kans bestaat dus dat Alphen straks overal naast grijpt. Dit is dé kans om de stad op de kaart te zetten, dus laten we gas geven en niet langer treuzelen. Er staat nota bene in het coalitie-akkoord van deze gemeentebestuurders dat ze graag een ijsbaan willen en lang geleden was er al eentje geprojecteerd in de buurt van de Máximabrug. Dus ik snap niet waarom ze het niet gewoon regelen”, uit Angenent zijn onvrede.
Het heeft waarschijnlijk niet te maken met de lening van anderhalf miljoen euro die Alphen zou moeten verstrekken om de komst van de ijsbaan mogelijk te maken. ,,Dit bedrag kan voor de gemeenteraad niet als een verrassing komen”, zei Schotanus in november nog.
Hij was dinsdag vanwege ziekte niet voor commentaar bereikbaar. De gemeente Alphen kon ook niet met een (uitgebreidere) toelichting komen.
Op z’n gat
,,Aan ons ligt het niet”, benadrukt Nederlof. Woubruggenaar Angenent, oud-Alphenaar, vindt dat er snel iets moet gebeuren. ,,Ik was afgelopen week op de Weissensee in Oostenrijk en sprak daar de voorzitter van de schaatsbond. We deelden onze zorgen dat het jeugdschaatsen op z’n gat ligt in West-Nederland. Dit is dé sport van Nederland. Het kan eigenlijk niet als er straks geen goede voorzieningen zijn.” IJsclubs in de regio Alphen gaan nu naar permanente banen in Leiden, Den Haag of Haarlem.
Het voordeel van de mobiele ijsbaan (400 meter) is dat die in het najaar redelijk eenvoudig op te bouwen is en in het voorjaar ook vrij simpel kan worden afgebroken. Er komt ook horeca bij, als de baan in Alphen doorgaat. Nederlof zei eerder dat zo’n ijsbaan in Alphen jaarlijks pakweg 150.000 bezoekers zou moeten kunnen trekken.